

Mogelijk gemaakt door:
- Stichting Maatschappelijke Gezondheidszorg Bemmel
- Fundatie Van den Santheuvel, Sobbe
- Open Academie Lingewaard
- Vluchtelingenwerk Nederland
Begin november 2018 startte ik op initiatief van Open Academie Lingewaard en i.s.m. Vluchtelingenwerk met dit mooie project!
Samen uit, Samen thuis
Een beeldend project waarin locals en nieuwkomers samen toewerken naar een expositie op een openbare plek in Bemmel.
De gemeente Lingewaard heeft in 2017 ongeveer 71 statushouders gehuisvest waarvan 28 vrouwen. Deze mensen hebben een indrukwekkende tijd achter de rug. Ze hebben huis en haard verlaten om in uiteindelijk in de gemeente Lingewaard een nieuw bestaan op te bouwen. De reis die ze gemaakt hebben is groter dan je je kunt voorstellen. Wat je achter laat is bekend, maar je hebt geen flauw idee wat je eindpunt zal zijn. Je maakt een sprong in het diepe, maar is er wel een vangnet? Ik kan niet anders dan diep respect hebben voor deze dappere mensen. Wat hun pad ook geweest is, ze hebben het gered!
En dan ben je hier. In het koude, natte Nederland met zijn eigen manieren en gebruiken. Met iedereen op de fiets en een agenda voor de afspraken. Dit gaat je nieuwe thuis worden. Je gaat op inburgeringscursus, je richt je huis in en je kinderen gaan naar een nieuwe school. Alles is anders. Maar je bent veilig, dat is wat telt.
Toen ik werkte als leerkracht in het basisonderwijs, kregen we regelmatig nieuwe kinderen van statushouders op school. Het viel me op dat de ouders ontzettend dankbaar en blij waren dat we zo goed voor hun kinderen zorgden. We werden gevraagd om bij hen thuis te komen eten en werden dan ontzettend verwend. Prachtige gesprekken ontstonden en de culturele verschillen maakten dit alleen maar meer bijzonder. Opvallend vond ik wel, dat ik al snel alleen de vaders op school zag. De moeders waren bijna onzichtbaar, bleven thuis of kwamen alleen volledig gesluierd af en toe eens langs.
Dit fascineert me. Wat maakt dat deze sterke vrouwen (want hoe kun je niet sterk zijn als je deze stap genomen hebt?) zich zo weinig laten zien en horen?
Ik wil weten wie deze vrouwen zijn. Wil hun verhaal horen, weten waar ze trots op zijn, weten wat ze Lingewaard misschien wel kunnen brengen! Dat wil ik doen in combinatie met vrouwen uit Lingewaard. Want ook zij hebben een verhaal, ook zij mogen trots zijn op zichzelf en ook zij hebben Lingewaard wat te brengen. Hierdoor kunnen we bruggen slaan, een bijzondere verbinding maken, elkaar versterken en uitdagen.
Vanwaar de naam van dit project? Het gaat hier om verbinden met elkaar, verbinden met je nieuwe buren en met de Nederlandse cultuur. Om de reis die deze mensen achter de rug hebben, waarna ze een nieuw thuis moeten zoeken. Voor de inwoners van Lingewaard verandert hun oude thuis door de komst van nieuwe culturen. Het is mooi om er nu een “Samen thuis” van te maken in plaats van een eilandje in een gemeenschap te zijn.
De doelen van dit project zijn:
– De vrouwelijke statushouders samen met vrouwen uit Lingewaard op een creatieve manier met taal en conversatie uit te dagen.
– Vrouwelijke statushouders letterlijk een gezicht geven en de mogelijkheid bieden om onder begeleiding het eigen verhaal beeldend vorm te geven.
– Bevorderen van de actieve deelname aan en integratie in de Nederlandse maatschappij, in combinatie met locals.
– Creëren van verbinding, begrip en waardering voor deze vrouwen door de inwoners van de gemeente Lingewaard.


